Ugrás a tartalomra

A gyermekek jóléte a tét

2022. október 26. szerda
Katona Péter-díjban részesült Vincze Ilona Márta esetmenedzser
A gyermekek jóléte a tét

A minden problémát maradéktalanul megoldó Vincze Ilona Márta esetmenedzser Katona Péter-díjban részesült a Kerület Napján. A Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ esetmenedzsere mindig szociális területen nyújtott segítséget a rászorultaknak: kezdetben egy bentlakásos intézmény idősgondozójaként, tizennégy éve pedig a veszélyeztetett gyermekeket nevelő családok gondozójaként.

A kerületben szociális asszisztens, családgondozó, majd esetmenedzser munkakört töltött be az elmúlt közel tizenöt év alatt, így a családok átmeneti otthonától kezdve az adománypontig az intézmény minden telephelyén megfordult.

– Milyen tevékenységet végez az esetmenedzser?

– Mindnyájan a veszélyeztetett gyermekeket nevelő családokat segítjük, azonban az esetmenedzser munkája kiegészül a hatósági feladatok ellátásával. A családokkal való élő kontaktus mellett kapcsolatban állunk az összes őket körülvevő jelzőrendszerrel, a gyerekorvossal, védőnővel, óvodával és iskolával, a gyámhivatallal és a rendőrséggel is.

– Hogyan értesülnek arról, hogy baj van egy családnál és lépniük kell?

– A jelzőrendszeren keresztül vagy lakossági bejelentés alapján szerzünk tudomást a segítségre szoruló egyénekről, családokról. A gyermekek válnak veszélyeztetetté, de ők csak egy bizonyos élethelyzet, körülmény vagy párkapcsolati gondok tünethordozói. A bejelentés után a családoknál esetfeltárást végzünk, amelynek során megfogalmazódnak a problémák, és sokszor ennyi is elég ahhoz, hogy a gyermek ne kerüljön be a gyermekvédelem rendszerébe. Ehhez azonban szükség van a szülők elkötelezettségére, arra, hogy felismerjék a probléma okát, változtatni akarjanak és tudjanak az adott helyzeten, amelyhez mi segítséget nyújtunk.

– Munkájára hivatásként tekint. Milyen örömök érik?

– Minden apró megmozdulást sikerként élek meg. Lehet, hogy apróságnak tűnhet, de boldog vagyok, amikor valaki megjelenik a megbeszélt időpontban, ha el tudom érni telefonon vagy személyesen. Nagyon jó érzés, amikor látom, hogy valakin tudtunk segíteni, ha a mi közbenjárásunkra, támogatásunkkal pozitív változás áll be egy család életében.

Tamás Angéla